torstai 25. lokakuuta 2018

Lapsi somessa


Mua on viime aikoina mietityttänyt oman lapsen kuvien julkaiseminen sosiaalisessa mediassa. Nykyään ollaan paljon tietoisempia kaikkien oikeuksista, ja paljon mediassa puhutaankin lapsen oikeudesta päättää minkälaista jälkeä itsestä nettiin jää. Onko ihan ookoo julkaista lapsen kuvia netissä? 

Keskustelupalstat täyttyy ketjuista, joissa pohditaan mitä esim. julkisessa, isolevikkisessä blogissa esillä oleminen tekee lapsen psyykelle myöhemmin. Traumatisoituuko, onko myöhemmin pahoillaan että kestovaippa- ja pottatreenikokeilut jaetaan kaikkien kesken? Onko soveliasta julkaista söpö kuva omasta lapsesta, jos sen pääsee näkemään kuka tahansa?

Omassa sosiaalisen median virrassa on monenlaisia tyylejä pitää lasta esillä. Ensimmäisenä tulee mieleen tyyppi, joka ei koskaan julkaise kasvokuvaa omasta lapsesta. Itseasiassa monet kuvat on tosi tyylikkäitä, vaikka kuvaussuunnalla onkin rajattu lapsen kasvot pois kuvasta. Tarvittaessa kasvojen päällä on emoji. Joku toinen taas pitää vallan ookoona julkaista kuvia lapsestaan, kun tietää että omaa some-kanavaa ei pääse seuraamaan kuin valitut henkilöt, jotka tosielämässäkin on lapsen ympäristössä mukana. Toisille tuntuu olevan kynnyskysymys se, että lapsen nimi ei ole julkisesti esillä. Sitten on niitä, jotka julkaisee kasvokuvat, nimet, syntymäpäivät, uudet taidot... Mihin teillä on päädytty, ja miksi?

Silloin kun itse olin pieni, ei keneltäkään kerhossa kyselty että saako teidän lasta valokuvata meidän kotialbumiin? Kuvattiin vain. Ja se oli ihan ookoo. 

Meidän beibi on vielä valmistusvaiheessa, joten meillä ei vielä ole mitään somessa julkaistavaa. Toki tätä projektia olen käynyt melko yksityiskohtaisestikin läpi ihan julkisessa blogissa, joskin jokseenkin kasvottomana. Koska en osaa päättää! En tiedä vielä yhtään, mitä mieltä me ollaan lapsen kuvista sosiaalisessa mediassa. Sen henkilökohtaisista asioista, uusista opeista tai sen (huippulystikkäästä) luonteesta - ja niiden jakamisesta siellä somessa. Olen kuitenkin ajatellut, että meillä on hyvä olla vaimon kanssa joku yhtenäinen linja tästä, ennen kuin meidän somet (yhdessä tai erikseen) alkaa täyttyä meidän lapsen kuvista. 

En sano että kenelläkään on ainoaa oikeaa tapaa luovia täällä somekeskeisessä maailmassa, mutta haluaisin kuulla   p e r u s t e l u j a   sille, miksi teillä tehdään just noin? Ehkä sitä kautta saadaan meillekin lisää ajateltavaa ja keksitään joku meidän perheen tyyli kulkea täällä netissä.

6 kommenttia:

 1. Meidän tytöillä (10-12v)ei ole mitään instagrammia eikä fb tiliä, eikä tule vielä pitkään , vaikka melkein kaikilla sen kavereilla on. Niillä on jotain muuta, mut ei niin suosittuja eikä niin laaja, en nyt muista mikä appi ja mitä pelejä. Ollaan puhuttu siitä jos laitat jottain nettiin ja se on siellä sit ikuisesti!! Ja kuka aam voi teeskentellä olevansa vaikka mitä, joten kaikki ei saa uskoa !! Pelotta kun aikuistuu ja en voi kontrolloida enää niin paljon. Täytyy vaan usko ja luottaa siihen että olen kasvattanut hyviä ja fiksuja tyttöjä 😊🙃

  VastaaPoista
 2. Meillä vauva esiintyy somessa, mutta juurikin niin, että kasvot on peitetty tai kuva on otettu takaapäin. Mä en osaa perustella sinänsä syytä, että miksi näin teemme, mutta tää on ollu meille vaan alusta asti tapa mistä me ei oikein edes keskusteltu, sanaton sopimus, jota kumpikin lähti automaationa noudattaa. Et jos kasvot kiinnostaa voi tulla itse katsomaan :D ja siis ei toi syy oo xD toinen mikä on ollu kiva, et jos vaikka vaimon siskot on tytöstä ottanut kuvia, niin he kysyvät ensin, että saako kuvan julkaista, kaikki ei tätä välttämättä älyä huomioida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisään vielä että itse en koskaan pystyisi esim tänne blogin puolelle lapseni kuvia laittamaan, missä näkyis kasvot. Se on vaan mulle henk. koht ehdoton ei. Enkä enää välttämättä omaakaan kuvaa ku kaikenmaailman vuodot tänne kirjotettu xD

   Poista
 3. Meillä sama kuin Nipsulla, eli vauvasta ei julkaista somessa tunnistettavia kuvia. Tarkoittaa siis sitä, että kasvot ei näy. Tässä vaiheessa ei ole vielä muusta keskusteltu, mutta varmasti jätetään ne "hassunhauskat" jutut kirjoittamatta, jos yhtään tuntuu, että jutut voisi lasta joskus häiritä tai nolottaa. Mulle on tosi tärkeää, että lapsi saa itse jättää jalanjälkensä world wide webbiin, enkä tee sitä hänen puolesta. Emmehän myöskään osaa ennustaa, millaista some-/digikulttuuri on sitten kun nämä meidän tapit ovat osa sitä.

  VastaaPoista
 4. Mitä kuuluu? Vauva ja joulu lähenee..... <3

  VastaaPoista
 5. Heippa! Samaa tulin kyselemään kuin Nipsu: mitä teille kuuluu? Ootte olleet useasti mielessä viime päivinä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!