sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Game on - IVF

Nyt se on alkanut. Hormonihoidot on meillä jo kovassa vauhdissa ja vastetta on jo kertaalleen ultrassa tarkistettu. 

Taustalla tosiaan on jo melkoinen määrä niitä tulosta tuottamattomia inseminaatioita, joten tuntuukin vähintäänkin kohtuulliselta, että saadaan kelakorvaukset lääkkeistä. Ensimmäiselle apteekkireissulle suunnatessa oli sydän ihan pikkusen kallellaan, kun näytti että ensimmäinen setti lääkkeitä tulee maksamaan yli 500 euroa. Ja siinä oli siis tosiaan ehkä 1/3 tarvittavista hormoneista... ihan j ä ä t ä v ä n kallista! Onneksi kassalla saatiin yllättyä iloisesti, kun hinta olikin vain puolet ennakoidusta! Kiitos kelakorvausten.

Nyt apteekkiin on kannettu reilut 500 euroa, kun lääkkeistä kaikki kalleimmat on haettu. Jäljelle jää enää pari halvempaa settiä, joista ei ilman kelakorvaustakaan tule kuin reilut 100 euroa maksettavaa. Hurraa!

Hormonien pistäminenkin alkaa mennä jo rutiinilla. Vaimo on pistettävä ja mää olen pistäjä. Mulle se kuulostaa ihan reilulta diililtä, vaikka vähän säälittääkin vaimo, joka ottaa niitä pistoksia vastaan. Meillä käytetään Gonal-F:ää stimuloimaan folleja. Valmiste tulee käyttövalmiissa kynässä, josta se on helpompi pistää. Omassa työssä olen tottunut valmistamaan liuokset itse ja myöskin pistämään ne ruiskusta. Alkuun olinkin vähän ahdistunut (joo, koska ahdistun helposti hahaa) siitä kynästä, kun tuntui etten pysty hallitsemaan sitä pistämistä mitenkään. Nihkeimmätkin tyypit näköjään sopeutuu kaikkeen, ja nyt mä ja se kynä ollaan jo ihan tuttuja toisillemme. 

Orgalutran on nyt alkanut toisena valmisteena! Tällä jarrutellaan luonnollista ovulaatiota, joka onkin ihan järkeenkäypää, kun tarkoituksena on saada punktoimalla kerättyä munasarjoista tavaraa. Orgalutran on myöskin käyttövalmis - mutta se on sentään ruiskussa! Molemmat, Gonal-F ja Orgalutran, on ihan yhtä helppoja pistää, vaikka onkin eri tavalla pakattuja. Orgalutranin pistämisen jälkeen pistoskohta alkoi hieman punoittaa ja kirvellä/poltella. Molemmat sivuvaikutukset meni kuitenkin kohtuullisen nopeasti ohi!

Näillä lääkityksillä jatketaan vielä jokunen päivä, kunnes käydään vielä ultrassa tarkistamassa tilannetta. Seuraavan ultran jälkeen toivottavasti jo tiedetään punktiopäivä. Punktiopäivähän on vaimolle sairauslomaa ja mahdollisesti myös siitä eteenpäin pari päivää. Ei-synnyttävänä osapuolena tällaista ei mulle ole tarjolla, joten punktioon mukaan pääsy pitää vain sumplia muulla tavoin. Onneksi mulla on kuitenkin ihan mahtava esimies, joka ei nähnyt minkäänlaista ongelmaa siinä, että olen vain pois töistä sen päivän. Palkaton vapaapäivä ei tunnu ansiomenetyksenä mitään sen rinnalla, kun tiedän että saan olla vaimon vieressä toimenpiteen aikana.

Koska tää kaikki on ihan uutta; mua vähän jännittää!

8 kommenttia:

 1. Iiiii! Hurjasti paljon onnea matkaan! ❤️

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva saada vähän jo tietoa näistä pistettävistä lääkkeistä. Hyvä kuulla, että pistokset on mahdollista saada myös esitäytetyissä kynissä kun tästä en ollut vielä ehtinyt lääkärin kanssa puhua, tätä oon paljonkin miettinyt koska itse koen helpommaksi käyttää ns. valmista tavaraa kuin sekoittamalla lääkeaineet erikseen :) Otettiinko teiltä verikokeita ennen ivf-hoidon aloitusta? Alan pikkuhiljaa valmistautua oman hoitoni alkuun ja oon elänyt käsityksessä, että verikokeet kuuluu ottaa silloin, kun omia sukusoluja käsitellään labrassa, mut onkohan asia edelleen näin? Lisäksi kiinnostaisi tietää, puhuitteko hoidon suunnittelukäynnillä alkioiden mahdollisesta jatkoviljelystä tai siitä, missä tilanteessa niille tehdään ns. pitkä viljely? Meidän klinikan sivuilla on infottu, että noin joka kolmannessa ivf-hoidossa se tehdään, mutta tarkempaa tietoa tästä kuviosta ei oikein ollut saatavilla. Kyllähän asiat selviää toki sit myöhemmin, mutta kovasti nämä kiinnostaa jo tälleen etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan noi valmiiksi tehdyt lääkeruiskut ja -kynät tosi helppoja käyttää! Verikokeet meillä oli otettu alkuvuodesta, lähinnä tsekkausmielessä kun edellisistä oli jo sen verran kauan, joten IVF-hoitoa varten niitä ei nyt erikseen otettu. Taudit on myös testattu jo aiemmin.

   Me ei itseasiassa puhuttu lainkaan esim. blastokystiviljelystä lääkärin kanssa. Onneksi, kun asiaa oli jo sen verran paljon ettei oltais ehkä enempää voitu sisäistääkään. Mäkin oon lueskellut että pidempiä viljelyjä on mahdollista myös tehdä, mutta tosiaan sen enempää en ole asiaan perehtynyt.:)

   Poista
 3. Onnea matkaan, toivotaan että nyt tämä on se tie uudeksi sateenkaariperheeksi ❤️

  VastaaPoista
 4. Onnea matkaan! Täällä kaikki peukut pystyssä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset! :) Alkaa vähän jo jännittää..!

   Poista

Kiitos kommentista!