maanantai 5. helmikuuta 2018

In vitro fertilization

Puhuttiin lääkärin kanssa jo kuudennen inseminaation jälkeen, että oltaisiin lähiaikoina halukkaita siirtymään koeputkihedelmöitykseen. Päätös on koko ajan ollut meidän ja ainakin tuntuu että hoitava lääkäri on ollut kannustavassa mielessä mukana meidän päätöksissä.

Alunperin kuusi inseminaatiota kuulosti niin paljolta, että ajateltiin sitä meidän ehdottomaksi inssikatoksi. Loppujen lopuksi haluttiin kuitenkin antaa vielä lääketieteen avulla buustatuille insseille mahdollisuus ja sen vuoksi päädyttiin niitä tekemään kaksi. Ja ehkä myös sen vuoksi, että inseminaatio on aika kevyttä hommaa IVF:n verrattuna.

Jo ennen kahdeksatta inseminaatiota puhuttiin lääkärin kanssa, että ellei toivottua tulosta tule, niin seuraavaksi tehdään IVF. Numero kahdeksan taputeltiinkin päätökseen muutama päivä sitten. Eikä tulos ikävä kyllä ollut se toivottu. Kaikkinensa koko inseminaatio oli iso farssi; lähdettäneen liikkeelle hieman väärällä ajoituksella ja sen jälkeen kerätyllä tautien kirjolla. Melko yllättävää, miten isolta pettymys voi siitäkin huolimatta tuntua, että siihen on varauduttu lähes koko kahden viikon piinapäivien ajan.

Pessimisti ei pety: sen vuoksi päädyttiin varaamaan suunnittelukäynti IVF-hoitoa varten jo ennen negatiivista raskaustestiä viimeisestä inseminaatiosta. Suunnittelukäynti on ihan piakkon tulossa ja jää nähtäväksi missä kohtaa kierto silloin pyörii. Toivotaan kovasti, että päästäisiin heti seuraavasta kierrosta IVF:n pariin! 

Oon aiemminkin jo sanonut, etten koskaan uskonut miten pitkä tästä projektista voi tulla, tai kuinka kalliiksi se voi käydä. Oon kuitenkin tosi yllättynyt siitä, miten toiveikas kaikesta ärsytyksestä ja harmituksesta huolimatta voin edelleen olla. Jokainen negatiivinen raskaustesti on toki ollut melko sitkeä piikki arsessa, mutta niistäkin lukuisista piikeistä huolimatta uskon vieläkin siihen, että me onnistutaan.

Sitäpaitsi, jos ei muuta hyvää, olen aina ollut melko kiinnostunut biologiasta, joten tämä matka IVF:n parissa tuntuu todella mielenkiintoiselta! Harmi tietenkin, että tämän biologian kurssin kliinisen kokeen koekaniinina on mun vaimo. Haha.

18 kommenttia:

  1. Mäkin uskon, että teille vielä lapsi suodaan! Seuraan tätä blogia niin kauan, että teillä on vauva sylissä! Toivottavasti tulisi 2018vuoden lopun vauva tai sit ihan viimeistään ensivuoden alun :)

    VastaaPoista
  2. Tuossa kun pyörähdettiin tukillääkkeitten tiimoilla apteekin kautta, niin mieleen piipahti taas miten se olisikaan eduksi että siitä reseptin "sairauden hoito"-kohdassa olisi asti. Ois jotain tolkkua lääkekuluissa. Tämäkin käytäntö tuntuu vaihtelevan, ja merkityksensä lisääntyy eksponentiaalisesti kun lääkkeet lisääntyy. Miten teillä, saatteko lääkäriltä reseptiin rastin ja Kelalta apua lääkekustannuksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saisitte! Me saatiin jo inssilääkkeisiin, mut se summa oli niin olemattoman pieni, et ei jaksettu hakea sitä ku kerran. Ivf:ssä lääkkeet kai kustantaa enemmän(?), niin siinä se olis kyl hienoa jos saisitte korvauksia.

      Poista
    2. Toivotaan, että saataisiin rasteja tarpeeksi! En osaa vielä sanoa, mikä kanta meidän lääkärillä asiaan on, mutta mun näkemyksen mukaan terveen nuoren ihmisen raskautumisen viipyessä, on tää jo vähän sairauden hoitoa kyllä. Olkoonkin, että Kela "yleensä" vaatii sen vuoden yrittämisen/12 inssiä, mutta oon myös ymmärtänyt että käytännössä ne korvaukset toteutuu inssien suhteen jo vähän aiemmin.

      Yritinkin tossa viime käynnillä vähän jo kysellä, mutta lääkärin mielestä Kela tosiaan vaatii sen 12 inseminaatiota. Täytyykin vähän enemmän tutustua tuossa alempana olevan kommentin linkkiin, ja varmaan kysellä vähän neuvoa sieltä!

      Poista
  3. Kommentoin jo aiemmin noihin Kelan korvauksiin liittyen. Suosittelen tosiaan hakemaan korvauksia! Ehkä teidän lääkäri voi auttaa? Muuten suosittelen olemaan yhteydessä Sateenkaariperheet ry:een, heillä on esim. neuvontapuhelin: http://www.sateenkaariperheet.fi/index.php?item=55. Ollaan vaimon kanssa jäseniä ja käytiin heidän järjestämä Perhevalmennus-kurssi, suosittelen. :) Ja onnea jatkoon! Mäkin uskon, että te onnistutte <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tätä korvausasiaa me ollaankin vähän jo mietitty. Ylempänä mainitsinkin, että meidän lääkäriltä kysellessä hän oli sitä mieltä että se 12 yritystä Kela vaatii, ennen kuin korvauksia alkaa saada.
      Toisaalta saman klinikan hoitaja kyseli meidän korvaushakemus-aikeita jo pari inssiä sitten.

      Kiitos vielä linkistä, taidan laittaa sähköpostilla heille vähän tiedustelua asiasta!

      Perhevalmennus-kurssille mekin oltiin menossa, oltiin jo ilmoittauduttu pari vuotta sitten, mutta en saanut töistä vapaata siihen, niin skipattiin se silloin.

      Poista
    2. Pakko vielä kysyä Nannelta; et miten haku onnistuisi ilman lääkärinlausuntoa? Apteekissa saa suorahyvityksen, jos rasti ja kela-kortti on. Toki jos rasti on, mut kelakorttia ei, niin apteekki ei ole antanut korvausta vaan se haetaan erikseen. Mut ilman rastia ei ole herunut apuja.. Ja jos lääkäri on sitä mieltä, ettei kirjota mitään ennen 12 inssiä, ollaan patissa. Vai onko meiltä mennyt joku ohi?

      Meillä lääkärin tarvitsi mun kohdalla 2015 erikseen lausua, että on fyysinen syy. Senkin jälkeen kaikki hoidoista maksettiin itse ja vasta jälkikäteen tuli palautusta. Toki lääkkeet olisi sillä varmaan hoituneet suoraan, mut silloin ei enää tarvittu. Ehkä. On nää ärsyttävän vaihtelevia. Turhauttaa. Eikä apteekissa jukaan kysele, et ootko ny yksin, miehen vai naisen kanssa näitä lääkkeitä käyttämässä.

      Poista
    3. Ja siis uteliaisuuttani kyselen, kun mekin olisimme kiitollisia jos joku kikkakolmonen on :)

      Poista
    4. Muakin hieman kiinnostaa, pystyykö kelalta hakemaan korvauksia ilman sitä lääkärinlausuntoa?

      Meidän lääkärihän tosiaan tuntui käsitelleen aiheen toteamuksella, että se 12 inssiä vaaditaan. Sitä en toki tiedä, mitä mieltä hän nyt on, kun ollaan siirtymässä siihen IVF:n.

      Poista
    5. Moi! Mun on pakko myöntää, että en käytännössä tiedä, miten tämä korvauksien hakemisprosessi menee. Tästä oli kuitenkin puhetta Sateenkaariperheiden perhevalmennuksessa ja kuulemma korvauksia oli haettu - ja saatu - jo 8 inssin jälkeen (ei siis vaadittu 12 niin kuin Kelan sivuilla sanotaan). Yksi hoidoissa oleva pariskunta oli hakenut jo 6 inssin jälkeen kun olivat siirtyneet IVF hoitoihin, mutta heillä tämä korvausasia oli vielä käsittelyssä. Olen pahoillani, että en voi antaa mitään konkreettista apua. :(

      Poista
    6. Niin ja en tosiaan myöskään ole ihan 100% varma, mitä Kela korvaa - lääkkeet tai koko IVF-hoidon.

      Poista
  4. Kyselin noista ivf-Kelakorvauksista omalta klinikalta vasta ihan vähän aikaa sitten. Lääkärin kantaa mulla ei asiaan liittyen vielä ole, mut hoitaja sanoi että myös itsellisten naisten ivf-lääkkeistä saa korvaukset, ja samat säännöthän koskevat noiden korvauksien osalta ainakin hoidoissa niin itselllisiä kuin naisparejakin, joten luulen että myös lääkeasiassa pätee sama ohje. Sitä en sitten tiedä, tarviiko niitä erikseen hakea vai saako ihan suoraan jos lääkäri laittaa vaan reseptissä rastia ruutuun, en huomannut kysyä tarkemmin. Toivottavasti menisi suorina korvauksina ilman ylimääräistä hakurumbaa. Mut itse sain ainakin Pregnylin osalta joskus aikoinaan tuon "Sairauden hoitoon"-rastin, mut koska lääkkeet eivät silloin maksaneet sitä 50 euron alkukattoa, niin korvausta ei silloin mennyt. Eli siis minua infottiin niin, että lääkkeistä jäisi koeputkihedelmöityksessä maksettavaa se 600 euroa ja vähän päälle, loput menisi Kelan kautta. En sitten tiedä riippuuko lääkäristä, että kuka niihin resepteihin mitäkin merkkailee. Toivotaan että saatte korvaukset, sillä onhan nuo ihan todella hinnakkaita, jo hoidossa itsessään on paljon kustannuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisi kyllä kohtuullista. Ja jossain tosiaan onnistuu helpolla. Onneksi :)

      Poista
    2. Sehän olisi hienoa, jos ivf-lääkkeistä saisi suoraan sen rastin ruutuun ja korvaukset sillä! Kaikenkaikkiaan muutenkin pitkässä projektissa olisi oikeestaan "ihan kiva", että joku asia hoituisi helposti. :)

      Poista
  5. Mä sain kelakorvaukset sekä inssien että ivf:n korvattavista lääkkeistä ja hain myös kelasta korvaukset jälkikäteen lääkärinpalkkioista ym. kun eivät klinikalta niitä suoraan antaneet. Mulla toki oli lätkäistä kelan tiskiin vanha epikriisi endometrioosin takia tehdystä laparoskopiasta, jossa selostettiin, kuinka surkeiksi mun "normaalit" lisääntymismahikset oli leikkauksen jälkeen jäänyt :'D Apteekissa eivät koskaan kyseenalaistaneet korvauksia, mutta enpä oo sit varma oliko e-reseptissä sairauden hoito-merkintä vai ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tuollaisen epikriisin kanssa ei varmaan jäänyt Kelallekaan epäselväksi, mistä on kyse. :D Loistavaa että sait korvaukset jälkikäteen!

      Poista
  6. Lisään vielä, että vaikka korvaukset olisikin "vahingossa" saatu, niin Kela voi periä niitä takaisin vielä pitkänkin ajan päästä. Tiedän useammankin tapauksen, joissa esim. äidin ollessa jo hoitovapaalla, Kela on lähettänyt kirjeen takaisinperinnästä. Ja satojen, jopa tuhansien eurojen laskua onkin kiva sitten maksella kotihoidontuesta. Tosin Kelan kanssa pystyy neuvottelemaan inhimillisen maksusuunnitelman, mutta se vaatii sitten omaa aktiivisuutta.

    Sitä en tiedä, miten nämä tapaukset tulevat ilmi, kun kaikki eivät kuitenkaan joudu maksamaan mitään takaisin. Mutu-tuntuma on se, että mitä suurempi summa, sitä varmemmin joutuu sen maksamaan takaisin. En ole nimittäin koskaan kuullut, että insseihin liittyvistä (lääke)korvauksista olisi joutunut maksamaan mitään takaisin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!